Почетна страна Турција

Кападокиа Топ 5 места кои мора да се посетат

Кападокија е регион кој се наоѓа во централна Турција, а од населените градови на Гореме, Неверир, и Ürgüp има околу еден час возење. Првата асоцијација Кападокија се шарени балони, кој со текот на времето станаа нејзин заштитен знак.

2

Што е уште интересно за Кападокија? Нејзината местоположба  што се наоѓа помеѓу трите изгаснати вулкани, а наносите на лава што некогаш течеле, под влијание на ветерот и дождот, создале неверојатни и уникатни природни пејзажи и карпи.

Куќите и хотелите се наоѓаат во карпите, врежани и се познати во светот како пештерски соби. Таквите куќи и хотели претставуваат уникатни достигнувања на архитектурата ,а можат да се видат само  во овој регион. Ако ја посетите Cappadocia, бидете сигурни дека ќе резервирате сместување во еден од хотелите во карпи, бидејќи ќе се чувствувате како да сте во бајка.

  1. Гореме, Музеј на отворено и Центарот е настаните од овој регион. Овој комплекс на манастири и цркви се наоѓа на листата на светско наследство на УНЕСКО од 1985 година, а тука потекнува еден од нашите најголеми светци – Свети Ѓорѓи. Во овие цркви и манастири, можете да видите фрески кои се однесуваат на некои од најубавите достигнувања на раната христијанска уметност. Ќе се судрите со долините со долини со уникатни камени формации и имиња како се: Долина на Љубовта,Долина на Монасите, Долина на гулабите итн.
  2. Долината Зелве (Музеј Зелве) вклучува три долини и има форма на форма со три прсти, а помеѓу втората и третата долина има “тајни тунели” во карпите. Интересно е што во оваа долина има и највисоки самовилски оџаци и пештерски цркви.
  3. Летањето со балон е нешто што не треба да се пропушти. Летовите се одржуваат исклучиво во периодот од 06 00 – 07 00ч поради одредени временски услови и атмосферски услови, а може и да нема летови поради ветрот неколку дена. Летањето со балон трае околу 45 минути, се искачува на висинско ниво од 300 метри, и она што е особено интересно е дека балонот нема одреден пат туку оди таму каде што ветерот го носи. Една од најубавите сцени е на издигањето над Гореме, каде што рано наутро се собираат собираат стотици луѓе и туристи кој сакаат да го следат полетувањето но и да направат спектакуларни фотографии.
  4. Покрај летањето со  балон, наша препорака и да се обидете да возите Old Timer преку некои од долините и така да го комплетирате вашето искуство. Како и самото име, името на Кападокијата значи \”Земјата на убави коњи,тука можете да се дружите  со коњи во едн од многуте ранчови. Ако сакате да се прошетате и да се фотографирате со коњи, но да знаете дека цените во утринските часови се поскапи отколку во вечерните часови.
  5. Она што не треба да го пропуштите од екскурзии во овој бајковит регион е исто така посета на Соленото Езеро (Tuz Gölü). Тоа е второто по големина езеро во Турција и едно од најплитките езера  на светот, со просечна длабочина од околу половина метар. Во летните месеци, тие речиси и да го нема, а во јули и август на некои места, езерото станува розово. Овде можете да видите фламинга, бидејќи ова е местое со најголем број на фламингси на едно место низ целиот свет.

          Оваа дестинација претставува нереален склоп на чуда на   природата и уникатната архитектура, а списанието National Geographic го вклучуваше меѓу првите 10 дестинации во светот кои мора да се посетат. Ние сме сигурни дека ова ќе биде едно незаборавно и невообичаено патување што ќе го паметите за цел живот. Запознајте се со сите детали за понудите за Кападокија.

Početna
Hit ponude
Kontakt

Poštovani putnici,

Usled novonastale situacije i blokade računa Barcino Toursa, obaveštavamo sve putnike koji imaju uplaćene aranžmane za 2024. godinu da se obrate osiguravajućoj kući Millenium Osiguranje, www.mios.rs, oko naplate svojih potraživanja. Potrebno je da tom prilikom imate Ugovor o Putovanju, Program putovanja, koji imate u download sekciji našeg websajta, Opšte Uslove Putovanja, koje imate na našem websajtu, Priznanicu o uplaćenim sredstvima i Garanciju Putovanja, koju ste dobili prilikom zaključenja ugovora.

Za sva dodatna pitanja se možete obratiti na email [email protected].

Srdačan pozdrav,

Barcino Tours