Почетна страна Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина е една од најживописните балкански држави. Таа се наоѓа во западниот дел на Балакнскиот полуостров , во југоисточниот дел на Европа. Таа опфаќа површина од 51.209 км2 и се граничи со Хрватска на север, запад и југ, Србија на исток и Црна Гора во југоисток. Градот Неум излегува на Јадранското Море.

2 min.
Bosna i Hercegovina

Босна и Херцеговина е поделена на две историски и географски единици – Босна на Север и Херцеговина на југ. Целата област е планински тип со кој Босна е пошумена и населена додека Херцеговина е каменлива.

Климата во Босна и Херцеговина е умерено-континентално, со топли лета и студени зими. Во средишниот и источниот дел се зимите екстремно студени и долги, поради големата надморска височина и високите планини, како што се Влашиќ, Шевеница, ПРЕНЈ, Требивиќ, Јахорина, Игман, Бесплин и Трескавица. Јахорина е исклучително позната и посетена планина, како одлична за зимување 2021\/22, уживајќи снег и одлични хотели. Од друга страна, во јужниот дел на земјата, на брегот, владее медитеранска клима поради близината на Јадранското Море. Оваа област може да се пофали со исклучителна природна убавина и богата флора и фауна која е заштитена во националните паркови и природни паркови. Заштитенi подрачја има повеќе, тоа се:  Националниот парк Сутјеска и Националниот парк Уна, додека паркови на природата се :Хутово Блато, Билтин  и Парк на природата Бардац.

Главниот, а во исто време , економски и културно најразвиениот и најзначајниот град на Босна и Херцеговина е Сараево. Поради исклучително богата историја и разни влијанија од Истокот и Западот, денес е мултикултурен град кој не остава никого рамнодушен.

Освен националните паркови, парковите на природата, планините погодни за зимски спортови, Неум како попопуларна летна дестинација и Сараево како главен град. Босна и Херцеговина  ги привлекува туристите со нејзините водопади, реки, пештери но и со својот шарм и дух, Херцеговското вино, босанските Гурманлуци, музика што ја грее душата, Меракот на секој чекор е она што секогаш не тера да се вратиме повторно назад.

Pogledajte našu ponudu u Bosni i Hercegovini

Pogledajte našu ponudu u Bosni i Hercegovini

Početna
Hit ponude
Kontakt

Poštovani putnici,

Usled novonastale situacije i blokade računa Barcino Toursa, obaveštavamo sve putnike koji imaju uplaćene aranžmane za 2024. godinu da se obrate osiguravajućoj kući Millenium Osiguranje, www.mios.rs, oko naplate svojih potraživanja. Potrebno je da tom prilikom imate Ugovor o Putovanju, Program putovanja, koji imate u download sekciji našeg websajta, Opšte Uslove Putovanja, koje imate na našem websajtu, Priznanicu o uplaćenim sredstvima i Garanciju Putovanja, koju ste dobili prilikom zaključenja ugovora.

Za sva dodatna pitanja se možete obratiti na email [email protected].

Srdačan pozdrav,

Barcino Tours