Почетна страна Бања Врњачка

Врњачка Бања

Врњачка Бања е најстарата и најпознатата бањска туристичка дестинација во Србија. Поради својата убавина ја нарекуваат и кралица на српскиот туризам.

1 min čitanja

Врњачка Бања оправдано е кралица на бањскиот туризам!

Врњачка Бања секако е најубавата бања кај нас, а поради својата убавина и се што му пружа на гостинот е и најпосетувана. Многумина го рангираат во топ 5 дестинации што мора да ги посетите во Србија.

Оваа бања има долга традиција во развојот на туризмот и може да се каже дека на својот имиџ работи повеќе од 150 години.

Врњачка Бања има одлична позиција и многу лесно се стигнува од разни патишта, од Белград е оддалечена само околу 200 километри. Поради големиот број туристи, во текот на сезоната зголемен е автобускиот сообраќај од сите делови на нашата држава.

Прекрасната природа на Западна Србија во која се наоѓа и која ја опкружува оваа кралица на бањскиот туризам, а особено минералните извори по кои е позната, му донесоа на ова место големо значење и реноме по кое е познато во Европа. Кога зборуваме за угледот на ова место, не смееме да изоставиме дека од голема важност е човечкиот фактор, кој работи на него со генерации.

Врњачка Бања- Сместена е на планината Гоч од три страни, во самото јадро има вековен парк кој се простира на падините на Гоч, седум минерални извори (од кои четири служат за лекување) и две реки Врњачка и Липовачка кои даваат свежина. Покрај овие природни убавини, може да се ужива и во архитектурата на вилите од крајот на 19 век и почетокот на 20 век.

Големиот избор на сместувачки капацитети во хотели, вили и апартмани за 2022 година со многу висока категорија, но и пониска, му дава можност на секој посетител да го избере вистинскиот одмор според својот џеб. Со сигурност може да се каже дека секој домаќин работи на подобрување на квалитетот на услугите што ги дава. Во хотелите можете да уживате во надворешните и внатрешните базени, но и во велнес и спа центрите со разновидни содржини, кои му помагаат на човекот да се опушти од секојдневниот стрес.

Врњачка Бања нуди и неколку екскурзии кои не треба да се пропуштат, во близина се манастирите Св. Петка, Љубоштиња, Жича, Велуќе, манастирот Св. Кузман и Дамјан ,фантастичната природа на планината Гоч, одмор во ресторанот Вилиндар на Западна Морава и ручеци во ресторани со локални специјалитети од овој регион, но и во оние во кои можете да уживате во кујната од различни делови на светот.

Она што сè уште ги привлекува туристите да ја посетат оваа дестинација се големиот број настани: Меѓународен Врњачки карневал, Love fest, фестивал на филмски скрипти, Денови на Данило Бата Стојковиќ, фолклорни настани, денови на мед, денови на класична музика што се одржуваат во Замокот на културата…

Во целата широка понуда на Врњачка Бања, Barcino Tours може да направи понуда за идеален одмор според вашите желби.

Pogledajte našu ponudu smeštaja u Vrnjačkoj Banji:

Pogledajte našu ponudu smeštaja u Vrnjačkoj Banji:

Početna
Hit ponude
Kontakt