Почетна страна

Сегедин

Во непосредна близина на границата со Србија, на 210 километри од Белград, каде што реката Муреш се влева во Тиса, се наоѓа Сегедин, една од омилените дестинации на српските туристи.

5 min

Овој град на југот на Унгарија некогаш бил центар на трговијата, а денес се повеќе го посетуваат туристи кои сакаат да уживаат во спа и велнес објекти. Сегедин навистина нуди најразлични можности за поминување на слободното време, па сигурно нема да погрешите доколку одлучите да го направите Сегедин место за поминување продолжен викенд. Во центарот се наоѓа традиционалната турска бања Ана која го задржала својот автентичен изглед, со вкупно 11 затворени базени и двор за сончање. Покрај велнес и спа објекти, Ана е позната по лековитата бања и водата за пиење. Оваа вода, чија температура достигнува 52 ° C, е погодна за закрепнување на тешки повреди на зглобовите.

Сегедин има комплекс со базен од 4400 m2, Napfényfürdő Aquapolis. Огромните базени долги преку 200 m, најдолгиот тобоган во Европа долг 272 m, кулите кои може да ги качите на лифт висок 30 m, се предизвик и за најмладите и за возрасните. Покрај забава, комплексот има и медицински дел со сместување за пациенти кои боледуваат од ревматски заболувања и кои ги користат услугите на подводни третмани, масажи, вежбање и слично.

Доколку сакате да се запознаете со културните и историските знаменитости на Сегедин, можете да се одлучите за панорамско разгледување на градот. По тој повод би се запознале со симболите на дестинацијата, како што е плоштадот Сечани, еден од најголемите плоштади во овој дел на Европа, во чии рамки има голем број статуи кои ја претставуваат богатата култура на Сегедин. Во близина се наоѓа градината Стефанија, каде има ретки растителни видови и урнатините на стариот замок, плоштадот Арад, чија главна атракција е музичката фонтана, Српската православна црква посветена на Св. Николи и многу повеќе.

За крај, не заборавајте дека Сегедин е неизбежна дестинација за шопинг, која покрај многу други работи ќе го комплетира вашиот престој.

Početna
Hit ponude
Kontakt