Почетна страна Турција

Кападокија, земја на шарени балони

Кападокија се наоѓа во регионот на централна Турција и е една од најпознатите туристички атракции во светот. Кога името на овој важен регион ќе се преведе на нашиот јазик, тоа значи „Земја на прекрасните коњи“.

2 min
Putovanje_Turska_Kapadokija_Barcino_Tours.png

Кападокија е многу специфична. Вакво место не може да се најде никаде во светот. Позната е по природните егзотични форми на релјеф, антропогените атракции, подземните градови, но и по возењето во големи шарени балони. 

Лет со балон 

Летањето со големи шарени балони стана заштитен знак на овој прекрасен регион.  Тоа е едно од најдобрите искуства што не треба да се пропушти.  Шарените балони се издигнуваат непосредно пред изгрејсонце, бидејќи силата на ветрот е најдобра во раните утрински часови.  Самиот лет е искуство кое ќе го паметите цел живот.  Балонот лета околу уникатните геолошки карпести формации на Кападокија.  Целиот град ја менува бојата додека сонцето се повеќе изгрева. Панорамите кои се менуваат се прекрасни.  Летањето со балон нуди можност да го запознаете градот од сосема поинаква перспектива. 

Отворен музеј Зелве (Zelve Vadısı – Zelve Açık Hava Müzesi) 

Долината Зелве или Музејот на отворено опфаќа три долини и има форма на тупаница со три прста.  Во карпите меѓу втората и третата долина има „тајни“ тунели.  Од една долина во друга е можно да се премине преку тајни тунели, а влезот и насоките се означени на карпите.  Ова незаборавно искуство во стилот на Индијана Џонс сигурно ќе ве воодушеви. 

Тврдината Учхисар (Uçhisar)

Тврдината Учхисар Калеши во превод значи „Три тврдини“ значи цел град со куќички во улица што се простира долж голема карпа.  Куќите се убави, стари со релјефна декорација. Некои куќи се уште се населени. 

Во подножјето на тврдината има влез и скали кои водат до самиот врв.  Има видиковец од кој можете да уживате во целата област.  Тврдината Учхисар е највисока во областа, па го нуди најубавиот поглед на Кападокија, секако со исклучок на погледот на балон.  Врвот на тврдината има најмногу посетители во доцните попладневни часови, бидејќи зајдисонцето овде е нереално. 

Во близина на тврдината се гледаат млади ловци на змејови.  Немаат повеќе од десет години, но прават фантастични змејови.  Од мали учат како да направат змеј, а знаењето и вештините се пренесуваат на секоја нова генерација.  Тврдината Учхисар е креација на самата природа и претставува вистинско чудо. 

Музеј на отворено Гореме (Göreme Açık Hava Müzesi) 

Музејот на отворено Гореме се состои од поголема група чудесни карпи. Тука е создадена една од првите монашки заедници во светот. 

Пешачкиот музеј на отворено има многу отвори, скривалишта и цркви во неговите ѕидови. Во црквите се влегува преку дупки во карпите и ходници меѓу нив. 

Најстарата и најубавата црква е Токали Килисе, преведена како „Црква на копчето“.  Црквата опфаќа четири дела и две нивоа.  Оваа црква може да се посети во целост, а содржи прекрасни фрески од 10 век. 

Еден турски писател еднаш одамна рече: „Вашингтон е главен град на Америка, но Кападокија е главен град на светот“. 

Доколку ја посетите Кападокија ќе уживате во се што има да понуди и сигурно ќе ви биде незаборавно патување.

Početna
Hit ponude
Kontakt