Почетна страна Србија

Стара планина

Како природна граница со Бугарија се протега Стара Планина, висок планински масив со недопрена природа, познатa и како Балканскa Планинa. Од Књажевац е оддалеченa околу 65 километри, додека од Белград е 380 километри. Има одржувани патеки со повеќе од 13 километри,со различна тежина за скијачите од сите категории.

1 min

Стара Планина , висок планински масив со недопрена природа, позната и како Балкански Планина, се протега како природна граница со Бугарија. Од Књажевац е оддалечена околу 65 километри, додека од Белград е 380 километри. Ски центарот Стара Планина се протега на надморска височина од 1.723 m, а најдолгата патека е долга 1.155 m. Има одржувани патеки со повеќе од 13 километри, со различна тежина за скијачите од сите категории. 

Бабин заб е една од најубавите области на Стара Планина и се наоѓа на надморска височина од 1.758 м. Содржината на скијачкиот центар „Бабин заб“ се состои од патеки на локациите „Коњарник“, „Сончева долина“, како и „Маркова ливада“. Скијачкиот центар „Бабин заб“ располага со жичарница „Коњарник“ со четири седишта со подвижна лента за бординг скијачи, капацитет од 1.400 скијачи на час и ски-лифт „сидро“ „Сончева долина“ капацитет од 1.200 скијачи на час, како и детски двор со подвижна лента „Маркова ливада““. На Стара планина се наоѓа првата скијачка гондола во нашата држава(„Јабучко равниште“) која го поврзува хотелот „Стара планина“ со скијачката патека „Коњарник“. Гондола со осум седишта ги превезува скијачите од хотелот до понатамошен систем на жичарници и патеки. Во рамките на овој дел од ски-центарот, изградена е жичарница со четири седишта и ски-лифт, така што тој е поврзан со делот од ски-центарот на „Бабин заб“. Вкупен број на лифтови, ски-лифтови и поврзувачки инсталации 5, вкупен број на патеки 13 km (број на лесни патеки 4, број на средни патеки 3, број на тешки патеки 2). За љубителите на поекстремни спортови, обезбедено е бесплатно возење. Во ски-центарот Стара Планина е изграден систем за вештачки снег, така што и во отсуство на природен снег посетителите можат да уживаат во зимските спортови. 

Стара Планина наскоро ќе стане еден од најважните скијачки центри во Србија, особено наменет за љубителите на скијачките спортови во прекрасна средина на недопрена природа.

Pogledajte ponudu smeštaja na Staroj planini

Početna
Hit ponude
Kontakt

Poštovani putnici,

Usled novonastale situacije i blokade računa Barcino Toursa, obaveštavamo sve putnike koji imaju uplaćene aranžmane za 2024. godinu da se obrate osiguravajućoj kući Millenium Osiguranje, www.mios.rs, oko naplate svojih potraživanja. Potrebno je da tom prilikom imate Ugovor o Putovanju, Program putovanja, koji imate u download sekciji našeg websajta, Opšte Uslove Putovanja, koje imate na našem websajtu, Priznanicu o uplaćenim sredstvima i Garanciju Putovanja, koju ste dobili prilikom zaključenja ugovora.

Za sva dodatna pitanja se možete obratiti na email [email protected].

Srdačan pozdrav,

Barcino Tours