Почетна страна Бугарија

Несебар

Несебар е антички град и еден од главните крајбрежни градови на брегот на Црното Море во Бугарија. Често се нарекува „Бисер на Црното Море“ или „Градски музеј“ поради неговата многу богата историја.

4 min

Несебар се наоѓа во регионот Бургас на Црното Море.

Градот бил населен пред околу 3000 години под името Менебрија. Првично бил населен со Тракијци. Тој е еден од најстарите градови во Европа. На северната страна на полуостровот (каде што се наоѓаат урнатините) сè уште се гледаат остатоци од тракиска тврдина. Несебар е антички град и еден од главните крајбрежни градови на брегот на Црното Море во Бугарија. Често се нарекува „Бисер на Црното Море“ или „Градски музеј“ поради неговата многу богата историја.

Таа е најистакната туристичка дестинација на Црното Море и стана популарен регион со неколку големи региони – најголемиот и најпознат е Сончев Брег, кој се наоѓа северно од Несебар. Денес, Несебар и Сончев Брег се речиси поврзани.

Несебар во неколку наврати се нашол на главната линија на загрозени империи и затоа е град со многу богата историја. Античкиот дел од градот се наоѓа на полуостров (поранешен остров) и е поврзан со копното со тесен истмус. Во градот има бројни траги од престојот и владеењето на различни цивилизации. Затоа има многу историски градби во Несебар, од кои некои се под заштита на УНЕСКО. УНЕСКО го вклучи Несебар на листата на светско наследство во 1983 година.

Во декември 2009 година, градот имал население од 11.626.

Исклучителни универзални вредности

Античкиот град Несебар е единствен пример за синтеза на вековните човечки активности во сферата на културата; се наоѓа на локација каде неколку цивилизации оставиле видливи траги на единствена хомогена целина, која хармонично се спојува со природата. Различните фази на развој на националната архитектура се рефлектираат во фазите на развој на архитектонскиот стил на Балканот и на целиот Источен Медитеран. Урбаната структура содржи елементи од вториот милениум, од античко време до средниот век.

Средновековната религиозна архитектура била модифицирана со наметнувањето на традиционалната византиска форма, која ја илустрира орнаменталната керамичка уметност која е карактеристична декорација за овој период.

Античкиот Несебар е извонредно сведоштво за повеќеслојната култура и историското наследство. Тоа е место каде што многу цивилизации оставиле неизбришлива трага: археолошки градби од вториот милениум п.н.е., грчката црноморска колонија со остатоци од тврдини, хеленистичка вила и верски објекти од античкиот период, зачувани цркви од средниот век. Несебар во неколку наврати ја покажа својата историска важност како водечки град. Тој бил духовен центар на христијанството речиси од самиот почеток на христијанската религија. Денес е развиена и урбаната целина.

Античкиот Несебар е уникатен пример на архитектура која ја претставува бугарската структура од периодот на ренесансата и хармоничната единствена природна конфигурација на карпестиот полуостров кој е поврзан со копното.

Неговата природа и постоење е резултат на синтеза на долгорочна човекова активност, што сведочи дека станува збор за значаен историски период. Урбана структура со елементи од вториот милениум п.н.е., антиката и средниот век, развојот на средновековната религиозна култура со богата пластика, разнобојни украси на фасадите во вид на керамички орнаменти типични за овој период, различни фази во развојот на карактеристичната “ народна“ архитектура. Врховното мајсторство на архитектурата на Балканот, како и на источниот Медитеран. Фолклорот и архитектурата, средновековните цркви и археологијата со уникатен крајбрежен релјеф е комбинација на висококвалитетна урбана средина.

Во границите, кои опфаќаат мал карпест полуостров, се доказ за бројни културни добра од 2 век п.н.е., па до денес.

Иако главните елементи останаа во голема мера непроменети, од 1986 година има некои исклучоци со голем број незаконски интервенции и некои нови објекти изградени во целосна спротивност со Законот за културно наследство. Сите овие промени имаат потенцијал да ја загрозат исклучителната кохерентност на урбаната целина и визуелниот интегритет на градот.

Во близина на новиот дел има две плажи, но можете да ги најдете и оние во Сончев Брег, на само 3 километри од Несебар.

Погледнете сместување:

Početna
Hit ponude
Kontakt

Poštovani putnici,

Usled novonastale situacije i blokade računa Barcino Toursa, obaveštavamo sve putnike koji imaju uplaćene aranžmane za 2024. godinu da se obrate osiguravajućoj kući Millenium Osiguranje, www.mios.rs, oko naplate svojih potraživanja. Potrebno je da tom prilikom imate Ugovor o Putovanju, Program putovanja, koji imate u download sekciji našeg websajta, Opšte Uslove Putovanja, koje imate na našem websajtu, Priznanicu o uplaćenim sredstvima i Garanciju Putovanja, koju ste dobili prilikom zaključenja ugovora.

Za sva dodatna pitanja se možete obratiti na email [email protected].

Srdačan pozdrav,

Barcino Tours