Почетна страна Србија

Копаоник

Копаоник, познат како најголем скијачки центар во Србија, Национален парк, и што е најважно како одлично место за престој за гости од сите возрасти, и за повеќето скијачи. На Копаоник можете да најдете бројни сместувачки капацитети, разновидна туристичка понуда и пред се одличен систем на скијачки патеки и жичарници. Највисокиот дел на Копаоник е Панчиќев врв, кој е на 2017 m надморска височина.

2 min

Копаоник, познат како најголем скијачки центар во Србија, Национален парк, и што е најважно како одлично место за престој за гости од сите возрасти, и за повеќето скијачи. Највисокиот дел на Копаоник е Панчиќев врв, кој е на 2017 m надморска височина. Предноста на Копаоник е што има над 200 сончеви денови во текот на годината, а со право се нарекува и планина на сонцето. Снежната покривка во просек трае од крајот на ноември до почетокот на мај. На Копаоник можете да најдете бројни сместувачки капацитети, разновидна туристичка понуда и пред се одличен систем на скијачки патеки и жичарници. Сите патеки се меѓусебно поврзани, а сместувачките капацитети во центарот на градот се претежно ski in/ski out.

Ски центарот Копаоник се наоѓа на 1770м надморска височина. Има околу 62 километри вкупно патеки и патеки за алпско и нордиско скијање. Патеките се погодни и за професионални и за почетници скијачи. Повеќето патеки имаат систем за вештачки снег за да можете да уживате во скијањето во текот на целата скијачка сезона. Скијачките патеки се поврзани со жичарници и ски-лифтови, а капацитетот е околу 33.000 скијачи на час. Ски системот се состои од 3 со шест седишта, 7 со четири седишта, 2 со две седишта, 10 ски-лифтови, 2 поврзувачки ски-лифтови и подвижна лента. Најпознати ски патеки се: Сончева долина, Мало езеро, Карамански гребен, Панчиќев врв, Дубока, Мали Караман, Гобеља, Јарам, Кнежевске Баре, Бела Река I и II, Гвоздац, Крчмар и Машинац. За љубителите на ноќното скијање, можете да најдете и патеки кои работат во текот на ноќта. На ски-центарот Копаоник има 25 ски-лифтови и две подвижни ленти. Патеката е поделена на сина, црвена и црна, односно лесна, средна и тешка. Има и FIS патеки за екстремни скијачи, за слалом и велеслалом. За најмладите е достапна и детска патека. Скијачкиот центар Копаоник нуди и патеки за скијачи во крос-кантри.

Покрај одличните скијачки патеки, Копаоник има и снежен парк кој најмногу се користи за натпревари. Најмладите гости на Копаоник имаат на располагање скијачки градинки со подвижни ленти за совладување на првите скијачки вештини. Во зависност од сезоната, достапни се многу активности. За оние кои сакаат адреналин, има сноуборд и параглајдерство. Можете исто така да пешачите, да одите на пешачки тури, патувања во манастири или бањи, а за оние кои сакаат предизвици, постои рута за планински велосипедизам. Има и едукативни програми и тренинзи, меѓу кои, покрај училиштата за зимски спортови, има и училишта за јавање, кошарка, тенис и други. За најмладите има програми за деца, училиште во природа, училиште за стекнување кондиција и друго. На Копаоник ќе имате можност за одлична забава и забава во еден од многуте барови, клубови и ресторани. Има и придружни содржини како кина, продавници, спортски сали, спортски терени.За време на туристичката зимска сезона, превозот до Копаоник е одлично организиран од поголемите градови во Србија. Со сите свои карактеристики, Копаоник секако е место кое е привлечно за туристите во текот на целата година.

Pogledajte ponudu smeštaja na Kopaoniku

Pogledajte ponudu smeštaja na Kopaoniku

Početna
Hit ponude
Kontakt